Munkatársak

Vincze Kata Zsófia

egyetemi adjunktus

Vincze Kata Zsófia

Elérhetőség

e-mail: vincze.kata@btk.elte.hu

tel.: 411-6500/5205

szobaszám: fszt. 19.

fogadóóra: szerda 12:00-14:00 e-mailes megegyezés szerint

 

Jelenleg az ELTE Néprajzi Intézetének oktatója. Oktatási témái a narratológiára, azaz el(beszélés)ek értelmezésének tudományára, mindennapi szokásokra, a konfliktuskezelésre, és a kultúra politizáltságára irányulnak. Angol nyelvű kurzusai a középeurópai népi kultúra helyi és jelenlegi jelentőségét, a város emlékműveinek üzeneteit helyezi történeti és befogadói kontextusba. Ugyanakkor igyekszik az angolul, németül és más nyelven megjelent magyar néprajzi gyűjteményeket, szakkönyveket bemutatni a külföldi diákoknak.

Tanulmányait Romániában kezdte magyar irodalom és nyelvészet, illetve etnológia szakokon. Budapesten szerzett doktori fokozatot, poszt doktori továbbképzéseit Izraelben, Bostonban és Oxfordban folytatta. Legutóbbi 5 év publikációi angol, héber, ukrán nyelven jelentek meg a társadalmi válság érzet- és a közösségtudatosság, azaz a társadalmi kohézió dinamikájáról. A tudományosság és a diplomácia között hidat kereső írásai a zsidóság és vándorlók tematizálását vizsgálta számos publikációban a fősodor diskurzusában, illetve  a nyilvános közbeszédben. 

Szakterülete a 20-21. századi új-vallásosság, a zsidó kultúra és társadalom. Fő fókusza olyan készségeket, szemléletek kommunikálását átadni, amely a  néprajztudomány használhatóságát szolgálja a konfliktuskezelő mediációban: multikulturális cégektől a diplomáciai protokollig.

Publikációs lista

mtmt.hu