Online katalógus

Online katalógus

Online katalógus

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem által fenntartott könyvtári hálózat mintegy 3,6 millió dokumentummal rendelkezik. Az ELTE könyvtárainak a hálózata az EKSZ, amely 2009-ben jött létre. A 2018-ban Minősített Könyvtár címet elnyert EKSZ szakmai irányítását a Könyvtári Tanács látja el. A könyvtárak gyűjteménye az integrált számítógépes katalógusból érhető el. 

Az online katalógus az EKSZ tagkönyvtárainak állományát tartalmazza, többek közt könyveket, folyóiratokat, különgyűjteményi és elektronikus dokumentumokat, disszertációkat – összesen közel 1,5 millió példányt.

Otthoni elérés

Amennyiben ELTE-s dolgozó vagy hallgató, otthonról is elérheti az ELTE könyvtárainak internetes katalógusában található e-könyveket, az ELTE által előfizetett adatbázisokat és a folyóiratok elektronikus számait (amennyiben az előfizetés ezt is tartalmazza). A távoli eléréshez caesar-azonosító szükséges, amelyet az ELTE IIG Ügyfélkapu segítségével, a NEPTUN-azonosítót (Neptun-kódot és jelszót) használva igényelhet. ELTE-hallgatóként caesar-azonosítóval a STUNNEL szolgáltatást veheti igénybe. A segédprogram otthoni számítógépre telepítése után az adatbázisokban otthonról is kereshet a honlapon található Gyűjtemények/Adatbázisok menüpontban az adatbázis nevére kattintva. A katalógusban található e-könyvek tartalmát is elérheti,  de használhatja azokat a honlapokat, letöltési helyeket, elektronikus folyóiratokat is, amelyek az ELTE hálózatából hozzáférhetők, ha az eléréséhez jogosultsága van. ELTE-s dolgozóként, legyen akár oktató, doktorandusz, könyvtáros stb. VPN elérést igényelhet. Az igénylés és a segédprogram otthoni telepítésének menete hasonló, mint a Stunnel esetében, ám az otthoni számítógép kifelé ilyenkor ELTE-s IP-címmel kommunikál. A caesar-azonosító igénylése további előnyökkel jár, a felhasználó – így a hallgató is – pl. teljes értékű ELTE-s e-mail címet kaphat.