MTA-ELTE Lendület Történeti Folklorisztikai Kutatócsoport (2018-2023)

MTA-ELTE Lendület Történeti Folklorisztikai Kutatócsoport (2018-2023)

 

A kutatócsoport a lokális közösségekben élő katolikus és protestáns alsópapság helyi társadalmi funkciójának, mindennapi életvilágának, mentalitásának változó és sokszínű viszonyrendszerét vizsgálja a 18–20. századi Magyarországon és Erdélyben. Elsősorban esettanulmányok keretében térképezik fel az egyházi hierarchia legalján álló papok kultúraközvetítő szerepét. Céljuk a vizsgált három évszázados periódusban sokféle módon megnyilvánuló nemzeti identitás, a kisebbségi létforma, a helyi vallás és a felekezeti együttélés problematikájának feltárása a levéltári források szűrőjén keresztül.

  

A sikeres tudományos karrierről beszélgetnek az "ELTE Sikerek Veled" rendezvénysorozat vendégei.

A beszélgetőtársak ezúttal Bárth Dániel etnográfus, az ELTE Néprajzi Intézet igazgatója, Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus, az ELTE Fizikai és Csillagászati Intézet mestertanára, Ősi Attila paleontológus, egyetemi tanár, a Földrajz- és Földtudományi Intézet oktatója és Tóth Melinda informatikus, az ELTE Informatikai Kar docense, az Informatikai Kooperációs Kutatási és Oktatási Központ igazgatója lesznek.

Az ELTE Sikerek Veled sorozatban kiemelkedő eredményeket elért, jeles ELTE Diplomások beszélgetnek friss sikereikről, az ahhoz vezető útról, tapasztalataikról, karrierjükről, valamint egyetemi tanulmányaik és oktatóik szerepéről. A sorozat az ELTE Alumni Központ, az EHÖK és az ELTE Online összefogásával jött létre.

  

Lendület Történeti  Folklorisztikai Kutatócsoport a Néprajzi Múzeum EtnoKultúra című műsorában szerepelt az M5-ös csatornán!  A riportban Bárth Dániel és Ilyefalvi Emese nyilatkozott a 2018-ban indult kutatócsoport munkájáról, eddigi eredményeiről! Nézze meg a műsort (a kutatócsoportról szóló riport 6:20-tól 13:00-ig):

  

Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében került megrendezésre 2021. november 22-én a Bárth Dániel vezette MTA-ELTE Lendület Történeti Folklorisztikai Kutatócsoport könyvbemutatója és kerekasztal-beszélgetése az ELTE BTK Néprajzi Intézet Könyvtárában.

Tekintse meg Baranyi Janka videóbeszámolóját:


 

 

2021.12.20.