
Munkatársak
Báti Anikó
PhD, egyetemi adjunktus

Elérhetőség
e-mail: bati.aniko@btk.elte.hu
tel/mellék: 411-6500 / 5841
szobaszám: fszt. 28.
fogadóóra: e-mailes megegyezés szerint
Kutatási terület: Táplálkozáskultúra-kutatás
Egyetemi tanulmányok, végzettség
1992-1997 |
JATE BTK történelem szak, középiskolai történelem tanári egyetemi diploma |
1992-1997 |
JATE BTK néprajz szak, kitüntetéses egyetemi diploma (Témavezető Dr. Barna Gábor, szakdolgozat címe: A lakodalmi étrend, étkezési szokások változása Cserépfaluban a XX. század második felében.) |
1997-2000 |
ELTE BTK Európai Etnológia Doktori Program, PhD képzés (2005., Summa cum laude, témavezető: Prof. Kisbán Eszter DSc, disszertáció címe: A táplálkozáskultúra változása a XX. század második felében. Cserépfalu példája.) |
2005 |
Tudományos fokozat: PhD |
Nyelvtudás
angol középfokú C (2001), olasz középfok C (1992), latin alapfok (1996)
Munkahelyek
1999-2009 |
ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium |
2009-től |
MTA Néprajzi Kutatóintézet (2019-től HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet), tudományos munkatárs, 2012-től tudományos főmunkatárs |
2024-től |
ELTE BTK Néprajzi Intézet |
Társadalmi tevékenység
Szervezeti tagságok, tisztségek
1997-től |
Magyar Néprajzi Társaság tagja |
2011-től |
MTA Köztestület tagja |
2009-2015 |
Magyar Néprajzi Társaság Anyagi Kultúra Szakosztály titkára |
2015-2024 |
Magyar Néprajzi Társaság Elnökségében titkár |
2015-től |
Hajnal István Kör – Társadalomtörténeti Egyesület tagja |
2018-tól |
SIEF tag |
2019-től |
SZTE Történettudományi Doktori Iskola tagja |
2022-től |
Magyar Táplálkozástudományi Társaság tagja |
2023-tól |
Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Bizottságának tagja, elnökségi titkára |
2024-től |
ELTE Történettudományi Doktori Iskola Európai Etnológia program tagja |
Részvétel kutatási programokban
2003-2007 |
OTKA (43044) Magyar táplálkozáskultúra Európában az ezredfordulón. Néprajzi vizsgálat (három generáció, 1920-2005). Témavezető Kisbán Eszter |
2018-2023 |
NKFIH K-18 128925 A gyermek közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Kérdések, lehetőségek. Báti Anikó vezető kutató |
2019-2020 |
UCL Grand Challenges Small Grant Application. University College London, Research Department of Epidemiology and Public Health: Cuisine, culture and consequences: food and diet in Eastern Europe from cultural and public health perspectives |
2021-2022 |
ELKH BTK NTI Örökségképzés, kulturális emlékezet, identitás – Kortárs tradíció-teremtő gyakorlatok és új hagyománykonstrukciók a helyi, regionális és nemzeti identitás építésének szolgálatában. Témavezető: Fülemile Ágnes |
2022-–2026 |
Örökségkonstrukciók kortárs közösségi színtereken – Identitás, emlékezet, reprezentáció (NKFI K_22 142797, NKFI K_22 143295) Témavezető: Cseri Miklós, Fülemile Ágnes |
Díjak, kitüntetések, ösztöndíjak
1997-2000 |
ELTE BTK Európai Etnológia Doktori Program, PhD hallgatói ösztöndíj (ELTE Doktori Tanács) |
2009 |
Jankó János Díj, Magyar Néprajzi Társaság |
2011-(2014)-2015 |
MTA Bolyai János Kutatói Ösztöndíj (Kiemelkedő minősítés). Eltérő értékrend, változó gyakorlat. A mai táplálkozáskultúra vizsgálata Budapest, 20. kerületében |
2023 |
Rózsaszentmártonért községért díj a Heves megyei Rózsaszentmárton község Önkormányzatától |
Tudományszervező tevékenység
Konferenciaszervezés
2010 |
Édes sült tészták és sütemények a kora újkortól. Szerepük és helyük az egykori és a mai falusi-városi táplálkozáskultúrában. Magyar Néprajzi Társaság Anyagi Kultúra Szakosztály. 2013. május 26-27. Kiskunfélegyháza |
2012 |
Visual Encounters with Alterity: Representing East-Central and South-Eastern Europeans in the Nineteenth Century and the First Half of the Twentieth Century. MTA BTK Néprajztudományi Intézete. 2012. május 24-26. Budapest |
2013 |
Középkori elemek a mai magyar anyagi kultúrában. Magyar Néprajzi Társaság Anyagi Kultúra Szakosztálya szervezésében. 2013. június 7. Budapest |
2013 |
A böjt egykor és ma – A böjtölés vallási, gazdasági, társadalmi, táplálkozási és egészségügyi szempontjai. Magyar Néprajzi Társaság Anyagi Kultúra Szakosztálya. 2013. november 20-21. Kiskunfélegyháza |
2014 |
Adalékok a magyarországi vidéki zsidók anyagi kultúrájából. Történeti néprajzi konferencia egykori falusi-mezővárosi zsidó közösségekről. Magyar Néprajzi Társaság Anyagi Kultúra Szakosztálya szervezésében. 2014. június 10. Budapest |
2022 |
A gyermek közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Budapest, HTK, 2022. június 21-22 |
2024 |
SIEF 24th International Ethnological Food Reseaerch Conference. Living Eating Habits, Revitalized Foodways and the Concept of Tradition and Food Heritage. Budapest, HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézet-Néprajzi Múzeum. 2024. szeptember 18-20. |
Oktatói tevékenység
1998-1999 |
I. félév az ELTE BTK Tárgyi Néprajzi Tanszék. Meghívott előadó. A magyar táplálkozáskultúra története. előadás. graduális |
1998-1999 |
II. félév az ELTE BTK Tárgyi Néprajzi Tanszék. Meghívott előadó. A magyar táplálkozáskultúra táji tagolódása. előadás. graduális. |
1999-2000 |
I. félév a SZTE BTK Néprajz tanszék. Meghívott előadó. A magyar táplálkozáskultúra története. előadás. graduális. |
1999-2000 |
II félév a SZTE BTK Néprajz tanszék. Meghívott előadó. A magyar táplálkozáskultúra táji tagolódása előadás. graduális. |
2015-2016 |
I. félév az ELTE BTK Tárgyi Néprajzi Tanszék. Meghívott előadó. A magyar táplálkozáskultúra története. előadás. graduális |
2017-2018 |
I. félév Debreceni Tudományegyetem BTK Néprajz Tanszék. Meghívott előadó. A magyar táplálkozáskultúra történeti áttekintése. előadás. postgraduális PhD kurzus |
2018-2019 |
II. félév Debreceni Tudományegyetem BTK Néprajz Tanszék. Néprajz Doktori Iskola. előadás. postgraduális PhD kurzus. Báti: A magyar táplálkozáskultúra közelmúltja és jelene. |
2019-2020 |
I. félév ELTE Néprajztudományi Intézet. Báti: A magyar táplálkozáskultúra múltja és jelene. előadás. graduális |
2019-től |
SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola tagja |
2022-2023 |
I. félév MOME Kerámia tervező szak. Báti: A magyar táplálkozáskultúra fogalmai és fordulópontjai, graduális képzés |
2023–2024 |
I. félév Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Táplálkozás és Dietetikai Tanszék. Báti: A magyar táplálkozáskultúra fogalmai és fordulópontjai, graduális képzés. |
2024-2025 |
I. félév ELTE Néprajztudományi Intézet. Báti: A magyar táplálkozáskultúra múltja és jelene. előadás. graduális képzés |
Egyéb tudományos értékű közlemények
Kiállítás
2000 |
Rózsaszentmárton: tájház, állandó kiállítás rendezése |
2019 |
Kiállítás a kiállításban. Rózsaszentmárton |
2023 |
Menzán innen – menzán túl. Titkok, tények, távlatok a közétkeztetésről. Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum- HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet. Budapest |
Publikációs lista