Munkatársak

Báti Anikó

PhD, egyetemi adjunktus

Báti Anikó

Elérhetőség

e-mail: bati.aniko@btk.elte.hu

tel/mellék: 411-6500 / 5841

szobaszám: fszt. 28.

fogadóóra: e-mailes megegyezés szerint

Kutatási terület: Táplálkozáskultúra-kutatás

Egyetemi tanulmányok, végzettség

1992-1997

JATE BTK történelem szak, középiskolai történelem tanári egyetemi diploma

1992-1997

JATE BTK néprajz szak, kitüntetéses egyetemi diploma (Témavezető Dr. Barna Gábor, szakdolgozat címe: A lakodalmi étrend, étkezési szokások változása Cserépfaluban a XX. század második felében.)

1997-2000

ELTE BTK Európai Etnológia Doktori Program, PhD képzés (2005., Summa cum laude, témavezető: Prof. Kisbán Eszter DSc, disszertáció címe: A táplálkozáskultúra változása a XX. század második felében. Cserépfalu példája.)

2005

Tudományos fokozat: PhD

Nyelvtudás

angol középfokú C (2001), olasz középfok C (1992), latin alapfok (1996)

Munkahelyek

1999-2009

ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium

2009-től

MTA Néprajzi Kutatóintézet (2019-től HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet), tudományos munkatárs, 2012-től tudományos főmunkatárs

2024-től

ELTE BTK Néprajzi Intézet

Társadalmi tevékenység

Szervezeti tagságok, tisztségek

1997-től

Magyar Néprajzi Társaság tagja

2011-től

MTA Köztestület tagja

2009-2015

Magyar Néprajzi Társaság Anyagi Kultúra Szakosztály titkára

2015-2024

Magyar Néprajzi Társaság Elnökségében titkár

2015-től

Hajnal István Kör – Társadalomtörténeti Egyesület tagja

2018-tól

SIEF tag

2019-től

SZTE Történettudományi Doktori Iskola tagja

2022-től

Magyar Táplálkozástudományi Társaság tagja

2023-tól

Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Bizottságának tagja, elnökségi titkára

2024-től

ELTE Történettudományi Doktori Iskola Európai Etnológia program tagja

Részvétel kutatási programokban

2003-2007

OTKA (43044) Magyar táplálkozáskultúra Európában az ezredfordulón. Néprajzi vizsgálat (három generáció, 1920-2005). Témavezető Kisbán Eszter

2018-2023

NKFIH K-18 128925 A gyermek közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Kérdések, lehetőségek. Báti Anikó vezető kutató

2019-2020

UCL Grand Challenges Small Grant Application. University College London, Research Department of Epidemiology and Public Health: Cuisine, culture and consequences: food and diet in Eastern Europe from cultural and public health perspectives

2021-2022

ELKH BTK NTI Örökségképzés, kulturális emlékezet, identitás – Kortárs tradíció-teremtő gyakorlatok és új hagyománykonstrukciók a helyi, regionális és nemzeti identitás építésének szolgálatában. Témavezető: Fülemile Ágnes

2022-–2026

Örökségkonstrukciók kortárs közösségi színtereken – Identitás, emlékezet, reprezentáció (NKFI K_22 142797, NKFI K_22 143295) Témavezető: Cseri Miklós, Fülemile Ágnes

Díjak, kitüntetések, ösztöndíjak

1997-2000

ELTE BTK Európai Etnológia Doktori Program, PhD hallgatói ösztöndíj (ELTE Doktori Tanács)

2009

Jankó János Díj, Magyar Néprajzi Társaság

2011-(2014)-2015

MTA Bolyai János Kutatói Ösztöndíj (Kiemelkedő minősítés). Eltérő értékrend, változó gyakorlat. A mai táplálkozáskultúra vizsgálata Budapest, 20. kerületében

2023

Rózsaszentmártonért községért díj a Heves megyei Rózsaszentmárton község Önkormányzatától

Tudományszervező tevékenység

Konferenciaszervezés

2010

Édes sült tészták és sütemények a kora újkortól. Szerepük és helyük az egykori és a mai falusi-városi táplálkozáskultúrában. Magyar Néprajzi Társaság Anyagi Kultúra Szakosztály. 2013. május 26-27. Kiskunfélegyháza

2012

Visual Encounters with Alterity: Representing East-Central and South-Eastern Europeans in the Nineteenth Century and the First Half of the Twentieth Century. MTA BTK Néprajztudományi Intézete. 2012. május 24-26. Budapest

2013

Középkori elemek a mai magyar anyagi kultúrában. Magyar Néprajzi Társaság Anyagi Kultúra Szakosztálya szervezésében. 2013. június 7. Budapest

2013

A böjt egykor és ma – A böjtölés vallási, gazdasági, társadalmi, táplálkozási és egészségügyi szempontjai. Magyar Néprajzi Társaság Anyagi Kultúra Szakosztálya. 2013. november 20-21. Kiskunfélegyháza

2014

Adalékok a magyarországi vidéki zsidók anyagi kultúrájából. Történeti néprajzi konferencia egykori falusi-mezővárosi zsidó közösségekről. Magyar Néprajzi Társaság Anyagi Kultúra Szakosztálya szervezésében. 2014. június 10. Budapest

2022

A gyermek közétkeztetés társadalmi beágyazottsága. Budapest, HTK, 2022. június 21-22

2024

SIEF 24th International Ethnological Food Reseaerch Conference. Living Eating Habits, Revitalized Foodways and the Concept of Tradition and Food Heritage. Budapest, HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézet-Néprajzi Múzeum. 2024. szeptember 18-20.

Oktatói tevékenység

1998-1999

I. félév az ELTE BTK Tárgyi Néprajzi Tanszék. Meghívott előadó. A magyar táplálkozáskultúra története. előadás. graduális

1998-1999

II. félév az ELTE BTK Tárgyi Néprajzi Tanszék. Meghívott előadó. A magyar táplálkozáskultúra táji tagolódása. előadás. graduális.

1999-2000

I. félév a SZTE BTK Néprajz tanszék. Meghívott előadó. A magyar táplálkozáskultúra története. előadás. graduális.

1999-2000

II félév a SZTE BTK Néprajz tanszék. Meghívott előadó. A magyar táplálkozáskultúra táji tagolódása előadás. graduális.

2015-2016

I. félév az ELTE BTK Tárgyi Néprajzi Tanszék. Meghívott előadó. A magyar táplálkozáskultúra története. előadás. graduális

2017-2018

I. félév Debreceni Tudományegyetem BTK Néprajz Tanszék. Meghívott előadó. A magyar táplálkozáskultúra történeti áttekintése. előadás. postgraduális PhD kurzus

2018-2019

II. félév Debreceni Tudományegyetem BTK Néprajz Tanszék. Néprajz Doktori Iskola. előadás. postgraduális PhD kurzus. Báti: A magyar táplálkozáskultúra közelmúltja és jelene.

2019-2020

I. félév ELTE Néprajztudományi Intézet. Báti: A magyar táplálkozáskultúra múltja és jelene. előadás. graduális

2019-től

SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola tagja

2022-2023

I. félév MOME Kerámia tervező szak. Báti: A magyar táplálkozáskultúra fogalmai és fordulópontjai, graduális képzés

2023–2024

I. félév Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar, Táplálkozás és Dietetikai Tanszék. Báti: A magyar táplálkozáskultúra fogalmai és fordulópontjai, graduális képzés.

2024-2025

I. félév ELTE Néprajztudományi Intézet. Báti: A magyar táplálkozáskultúra múltja és jelene. előadás. graduális képzés

Egyéb tudományos értékű közlemények

Kiállítás

2000

Rózsaszentmárton: tájház, állandó kiállítás rendezése

2019

Kiállítás a kiállításban. Rózsaszentmárton

2023

Menzán innen – menzán túl. Titkok, tények, távlatok a közétkeztetésről. Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum- HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet. Budapest

Publikációs lista

mtmt.hu