Szakmai kirándulások, terepgyakorlatok

Szakmai kirándulások, terepgyakorlatok

 

“Lányok, lányok, víg kövesdi lányok…” – mezőkövesdi terepgyakorlat 2021. augusztus

2021 nyarán az ELTE Néprajzi Intézet három helyszínre is szervezett gyűjtési gyakorlatot. A harmadévesek Bali János tanár úr vezetésével a Matyóföld három településén – Mezőkövesden, Tardon és Szentistvánon – szereztek szakmai tapasztalatot és közös emlékeket. Rendhagyó terepbeszámolónkban minden gyakorlaton résztvevő hallgató megszólal egy-egy gondolat erejéig.

Nézze meg videónkat a terepgyakorlatról:Bukovinai székelyek, felvidéki magyarok és svábok faluja – teveli terepgyakorlat 2021. augusztus

A másodéves néprajzosok egy csapata Tevelen végezte gyűjtési gyakorlatát Vámos Gabriella vezetésével. Tevel egy eredetileg svábok által lakott Tolna megyei falu volt, de az 1945-ös német kitelepítések után bukovinai székelyek és felvidéki magyarok lakták be a települést. A hallgatók kutatási- és élménybeszámolói következnek.

Nézze meg videónkat a terepgyakorlatról:Sajtkészítés, traktorozás és biogazdálkodás – rábcakapi terepgyakorlat 2021. augusztus

Az egy hetes rábcakapi terepgyakorlaton Eitler Ágnes vezetésével azt vizsgálták hallgatóink, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei 160 fős település lakosai milyen kihívásokkal szembesülnek a mindennapokban, ezekre hogyan reagálnak, illetve milyen helyi kezdeményezések születnek a községben. Rövid posztunkban a másodéves néprajzosok élménybeszámolóit hallhatják és láthatják a blog olvasói.

Nézze meg videónkat a terepgyakorlatról: