Szakmai kirándulás 2023.

2023.03.02.
Szakmai kirándulás 2023.
A Néprajzi Intézet 2023. tavaszi szakmai kirándulása
Borászok, zártkertesek, nyaralók és újrakezdők a Velencei-tótól a Balaton-felvidékig

 

A Néprajzi Intézet éves szakmai kirándulására a 2023. április 28–30. között (péntektől vasárnapig) kerül sor. A szakmai út fókuszában a Velencei-tó környékén, illetve a Balatonfelvidéken megfigyelhető sokszínű tájhasználat, életmódbéli változatosság és a térség jövőjére vonatkozó elképzelések állnak. A kirándulás három napja alatt betekintünk megyei és helyi néprajzi gyűjteményekbe, a néprajzi muzeológia regionális irányultságába, tevékenységi körébe. Az épített örökség kiemelkedő darabajainak (tájházak, szakrális emlékek) felkeresése mellett a természeti környezet- és a felmerülő ökológiai problémák megismerésére is hangsúlyt helyezünk. A felkeresett helyszíneken rövid vezetett beszélgetések (interjúk) során igyekszünk közel kerülni az egyéni életutakhoz, életstratégiákhoz, döntésekhez és jövőképekhez (borászatok- és egyéb mezőgazdasági vállalkozások, civil szervezetet stb.).

A követelményekről és a felkészülésről itt olvashat.

 

Programterv

2023. április 28. péntek: Székesfehérvár (Szent István Király Múzeum Néprajzi Gyűjtemény), Sukoró (Néprajzi Ház, szőlőhegy, Boglya csárda)

            szállás: Pákozd

2023. április 29. szombat: Dinnyési-fertő, Szent György-hegy (Lengyel kápolna, Bajnóczy pince)

            szállás: Révfülöp

2023. április 30. vasárnap: Káptalantóti, Csobánc vára, Monoszló vagy Pécsely

Várható költségek: max. 15.000 Ft/fő (a szakmai út támogatására a hallgatók a Hallgatói Önkormányzathoz pályázatot nyújtanak be, az önerő mértéke az elnyert összegnek megfelelően mérséklődhet.

Jelentkezés

A szakmai kirándulásra a tanulmányutat kurzusként (BBN-NEP11-303) felvett hallgatóinkon kívül a Néprajzi Intézet más főszakos és minor szakos hallgatóit is szeretettel várjuk. Jelentkezni Kuszenda Eszter intézeti adminisztrátornál lehet, irodájának nyitvatartási idejében, 10.000 Ft előleg befizetésével (fszt. 20.). A jelentkezés – az tanulmányutat kurzusként felvett hallgatók számára is (!) – az előleg befizetésével válik véglegessé.

Jelentkezés határideje: 2023. március 31.