Kutatók Éjszakája - Hangolódj a néprajzra!

Kutatók Éjszakája - Hangolódj a néprajzra!
09/29

2023. szeptember 29. 16:00

ELTE BTK Néprajzi Intézet, 1088 Budapest, Múzeum körút 6-8. fszt. 22-es, 26-os, 27-es termek

09/29

2023. szeptember 29. 16:00 -

ELTE BTK Néprajzi Intézet, 1088 Budapest, Múzeum körút 6-8. fszt. 22-es, 26-os, 27-es termek


Népzenei kutatások, változatos terepek: bemutatkozik az ELTE Néprajzi Intézete

Hogyan lehet ma népzenét kutatni? Milyen terepeken kutat, aki ma a népzenével szeretne foglalkozni? Hogyan kutatnak a néprajzosok? Mit csinálunk, amikor „terepen” vagyunk? Milyen terepeken jártak oktatóink, hallgatóink az elmúlt évtizedekben? Az ELTE Néprajzi Intézetének programjai a fenti kérdések közös megfejtésére invitálja a Kutatók Éjszakáka látogatóit.

Idei rendezvényünkön a népzenei kutatások kapják a főszerepet.

Intézetünk PhD hallgatói – Enyedi Ágnes és Sőregi Anna – bepillantást engednek munkájukba. Kik azok az énekes egyéniségek, akik meghatározták, meghatározzák az erdélyi Magyarszovát énekes népzenéjét? Énekes egyéniségek Magyarszováton című előadásában Enyedi Ágnes népdalénekes, népi ének tanár fényképekkel és hangfelvételekkel hozza közelebb hozzánk az erdélyi falu énekes népzenéjének jellegzetességeit, sőt a résztvevők hangjára és énekes kedvére is számít. Magyarszovátról a táncházmozgalom által emblematikussá tett településre, Székre érkezünk. Sőregi Anna népdalénekes Szék népi énekes zenéjének mai állapotáról tudósít, folyamatban lévő terepmunkájának tapasztalatai alapján. A széki zene múltjáról és jelenéről a résztvevők tudásukat játékos kvízben is próbára tehetik majd, Sőregi Anna vezetésével.

Nem feledkezünk meg természetesen közös „vállalkozásainkról” sem: beszélgetéssel kísért fényképes összeállításával Mohay Tamás, intézetünk oktatója, a Tárgyi Néprajzi Tanszék vezetője megmutatja, hogy hová jutottak közösen a szakmai kirándulások, gyűjtőutak alkalmával hallgatóink, oktatóink a 1980-as évektől napjainkig. A visszatekintésben az elmúlt évtizedek hallgató-generációinak sorában a figyelmesek még oktatóinkat is felfedezhetik.

És hogy hol és kutattak hallgatóink idén nyáron? A legfrissebb fejleményeket két izgalmas video-beszámolóból ismerhetik meg az érdeklődők.

Programunkat táncházzal zárjuk!

Az előadókról:
Enyedi Ágnes PhD hallgató, népdalénekes, népi ének tanár. Erdélyben született 1986-ban, Székesfehérváron nőtt fel, gyermekkora óta énekel, többek között az autentikus magyar népzenét játszó Magos Együttes és a moldvai népzenét játszó Tázló Együttes énekese. Előbb az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol-néprajz szakán, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén népi ének szakon szerzett diplomákat. A Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, valamit a Martonvásári Művészeti Iskola népi ének tanára, emellett az Apor Vilmos Katolikus Főiskola óraadó tanára. 2023 szeptemberétől az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskolájának doktorandusz hallgatója.


Mohay Tamás 1989-óta az ELTE oktatója, 2010–2022 a Néprajzi Intézet igazgatója, jelenleg a Tárgyi Tanszék tanszékvezetője. Több évtizedes oktatási tevékenysége alatt számos terepgyakorlat, szakmai kirándulás, kutatóút szervezője, vezetője. Kurzusai főként a tárgyi néprajz, társadalomnéprajz körébe tartoznak. Akadémiai nagydoktori értekezéséből 2023-ban jelent meg „A csíksomlyói kegyhely és búcsújárás. Diktatúra, rendszerváltás, modernizáció” című kötete (Budapest: L’Harmattan Kiadó).

Sőregi Anna a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének-népzeneelmélet szakán végzett. Jelenleg az ELTE Magyar és összehasonlító folklorisztika programjában doktorandusz. PhD kutatásában Szék énekes népköltészetével foglalkozik.

Az esemény Facebook linkje.