2023. márciusi hírlevél

2023.03.10.
2023. márciusi hírlevél

Kik vagyunk mi?

ALAPSZAKOS, MESTERSZAKOS, DOKTORHALLGATÓK ÉS OKTATÓK ÁLLTAK ÖSSZE,
HOGY HÉTRŐL HÉTRE MEGOSSZÁK A NAGYVILÁGGAL, MILYEN A NÉPRAJZI INTÉZET ÉLETE.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

NINCS FACEBOOKJA? IRATKOZZON FEL HAVI HÍRLEVELÜNKRE, HOGY NE MARADJON LE A BLOG TARTALMAIRÓL!

(A képekre kattintva olvashatja cikkeinket)

 

Svégel Fanni: A tánctól a szavakig – Ortutayné Kemény Zsuzsa élete két felvonásban

Táncpedagógus, szakíró, a Magyar Nők Országos Tanácsának titkára. Ezekkel a címkékkel illetik többnyire az életrajzi lexikonok nyúlfarknyi cikkei a 20. század második felének egyik legjelentősebb kultúrpolitikusának, Ortutay Gyulának feleségét. Merthogy leginkább így jelenik meg az a kevéske tudásanyag róla a nyilvánosságban: valakinek a valakije. De ki volt Ortutay Zsuzsa?


Bécsy Rebeka: Kuglófformák, nyomozók és repülő tálasok. Múzeumi gyakorlat Győrben

Kuglófforma, karácsonyfadísz, krampusz. Nem egy karácsonyi vásárban járunk, hanem a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum raktárépületeiben Győrben, ahol hallgatónk, Bécsy Rebeka töltötte nyári múzeumi gyakorlatát. Beszámolójából kiderül, hogy mennyi szín és forma fér bele a kerámiaműfajba, élnek-e önálló életet a múzeumi tárgyak, illetve, hogy miféle extrém készségeket igényel a muzeológusi munka.


Leichter Lilla: A holokauszt áldozatainak digitális emlékezete

1945. január 27-én szabadult fel a náci Németország rémtetteinek legerőteljesebb szimbóluma, az auschwitzi haláltábor – 2005 óta ez a nap a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja. Az áldozatok történeteiről azonban, az elmúlt évtizedek eredményei ellenére is, máig hiányosak az ismereteink. Pataricza Dóra és Czimbalmos Mercédesz Finnországban élő magyar kutatók az alábbi interjúban évek óta tartó munkájuk eddigi eredményeiről, digitális emlékműállításról és jövőbeli terveikről Leichter Lillával, intézetünk abszolvált doktoranduszával beszélgettek. 


„A legfontosabb számomra mindig az átadás, a bárki számára fogyaszthatóvá tétel volt” – Molnár Orsolya Anna civil szakmában elhelyezkedő alumnánkkal beszélgettünk

Hogyan lehet a néprajzi tudást, ismereteket már gyermekkorban közelebb hozni az emberekhez? Mekkora hatása lehet egy pedagógusnak az érdeklődés felkeltésében, ami akár a pályaválasztást is befolyásolja? Megújult Alumni sorozatunkban olyan, az ELTE Néprajzi Intézetben végzett néprajzosokat kérdeztünk, akik nem az akadémiai világban helyezkedtek el, hanem valamilyen civil szakmában találták meg hivatásukat. Most Molnár Orsolya Anna esetében a magyar és a néprajz tanításán keresztül kaphatunk választ.