2022. szeptemberi hírlevél

2022.09.01.
2022. szeptemberi hírlevél

Kik vagyunk mi?

ALAPSZAKOS, MESTERSZAKOS, DOKTORHALLGATÓK ÉS OKTATÓK ÁLLTAK ÖSSZE,
HOGY HÉTRŐL HÉTRE MEGOSSZÁK A NAGYVILÁGGAL, MILYEN A NÉPRAJZI INTÉZET ÉLETE.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

NINCS FACEBOOKJA? IRATKOZZON FEL HAVI HÍRLEVELÜNKRE, HOGY NE MARADJON LE A BLOG TARTALMAIRÓL!

(A képekre kattintva olvashatja cikkeinket)

 

A világ hálája

Idén ünnepeljük az első magyar népmesegyűjtemény megjelenésének 200 éves évfordulóját. Gaal György (Georg von Gaal, 1783 ̶ 1855) író, népmese- és proverbiumgyűjtő a magyar nyelvterületen elsőként figyelt fel a mese mint műfaj jelentőségére. A magyar és német nyelvű kéziratokat, a Gaalhoz kapcsolódó levelezést illetve a kiadásban megjelent mesék összevetését Havay Viktória, az ELTE BTK Magyar és Összehasonlító Program doktorandusza 2008 óta kutatja. Számos tanulmányban már olvashatunk a Gaal-féle meseanyag egyes szegmenseinek feltárásáról, viszont az 1822-es kötet fordítása ezidáig még sosem jelent meg. Elsőként A világ hálája című mesét olvashatják nálunk magyar nyelven, Havay Viktória fordításában.


 

Sárkány Mihály írógép-története

  

"A koncentráció és a kifejezés természetessége terén sokat veszítünk azzal, ha a gondolat és kifejezése közé egyre több eszközt illesztünk be"

Szakdolgozat-gépelés, közös írógép, informális kapcsolatok. A kutatói pályán elengedhetetlen szövegformálás és -szerkesztés meghatározó része a technikai felszerelés. De mi a teendő, ha az embernek se írógépe, se gyorsírói tehetsége nincsen? Sárkány Mihály írógép-történetei közt megbújnak a tanulóévek emlékezetes pillanatai, egy modern angol masina és kiderül, hogy került egy régi Continental Kenyába.


 

A néprajz, ha mediál

Június 21-én és 22-én zajlott a gyermek közétkeztetés társadalmi beágyazottságáról szóló kétnapos, interdiszciplináris konferencia a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézete és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szervezésében, melyben dietetikusok, élelmezésvezetők és a humántudományok képviselői is szép számmal megjelentek. Az itt ismertetett tudományos rendezvény egy 2019-ben indult OTKA pályázat eredményeként valósulhatott meg. A Humán Tudományok Kutatóházában megrendezett konferencián a néprajzos látásmódot több szekcióban több kolléga is képviselte, köztük az ELTE BTK Néprajzi Intézetének két mesterszakos hallgatója is. Az online formában is közvetített konferenciáról készített felvétel már elérhető, Bársony Tamás, volt néprajzos hallgatónk pedig írásban is összefoglalja a tanácskozáson elhangzottakat.


 

Elmerültünk a szocreálban

A Szovjetunió befolyása alatt a keleti blokk országaiban merőben új élet kezdődött a korábbihoz képest, de hogy mutatkozott meg mindez az építészetben? Mi jellemezte a szocreál építészetet és az új iparvárosokat? A rendszerváltozás után hová került a Dunaújváros főterén álló Lenin-szobor? Hallgatóink a dunaújvárosi Szocreál Tanösvényen jártak, a kirándulásról Fodor Ákos beszámolóját olvashatják.