2022. októberi hírlevél

2022.10.01.
2022. októberi hírlevél

Kik vagyunk mi?

ALAPSZAKOS, MESTERSZAKOS, DOKTORHALLGATÓK ÉS OKTATÓK ÁLLTAK ÖSSZE,
HOGY HÉTRŐL HÉTRE MEGOSSZÁK A NAGYVILÁGGAL, MILYEN A NÉPRAJZI INTÉZET ÉLETE.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

NINCS FACEBOOKJA? IRATKOZZON FEL HAVI HÍRLEVELÜNKRE, HOGY NE MARADJON LE A BLOG TARTALMAIRÓL!

(A képekre kattintva olvashatja cikkeinket)

 

Az írógépes korszak egyik utolsó mohikánja: Hála József

 

Termelési gyakorlat, katonaság, Erika. A magyar néprajztudomány írógépes korszaka egyik utolsó mohikánjának visszaemlékezései életének a gépírással fémjelzett, hosszúra nyúlt periódusára. Hála József írásából kiderül, hogyan került kapcsolatba a gépírással diákéveiben (nem úgy, ahogy gondolnánk), hol tanult meg cirill billentyűzetet használni (nem ott, ahol gondolnánk) és mikor nyugdíjazta Erikát, az írógépet (sokkal később, mint gondolnánk).


 

A medve nem táncol, de a néprajzosok igen

Milyen egy valódi gróf élete napjainkban? Hogyan jelenik meg egy templombelsőben egyszerre több évszázad művészete? Mit neveznek cifrapogácsának? Milyen étellel várnak Pusztinán, ha galuskát emlegetnek? Erdélyben jártunk augusztus elején, a hét során nemesekkel, medvékkel, néprajzos hallgatókkal, különleges ételekkel és csodás emberekkel találkoztunk.

 

 

Lower Clergy and Local Religion in 16th-20th Century Europe

Kétnapos nemzetközi konferenciát rendezett 2022. június 2–3-án az ELTE Folklore Tanszéke a 2018 óta mellette működő MTA-ELTE Lendület Történeti Folklorisztikai Kutatócsoporttal közösen Lower Clergy and Local Religion in 16th–20th Century Europe címmel. Izgalmas előadások, élénk viták, kérdések és kommentek. Képek, videók, fotók – minden egy helyen a konferenciával kapcsolatban.


Háborúk, nők, trauma – Svégel Fanni a Glosszában 

Az adásban szó esett olyan, kevésbé tárgyalt kérdésekről, mint az alsóbb társadalmi rétegekhez tartozó asszonyok háborús szerepvállalása, a hátország működtetése, a nőtörténeti források megszólaltatásának módszertani nehézségei, illetve a kutatói érzékenység szerepe.