2022. novemberi hírlevél

2022.11.07.
2022. novemberi hírlevél

Kik vagyunk mi?

ALAPSZAKOS, MESTERSZAKOS, DOKTORHALLGATÓK ÉS OKTATÓK ÁLLTAK ÖSSZE,
HOGY HÉTRŐL HÉTRE MEGOSSZÁK A NAGYVILÁGGAL, MILYEN A NÉPRAJZI INTÉZET ÉLETE.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

NINCS FACEBOOKJA? IRATKOZZON FEL HAVI HÍRLEVELÜNKRE, HOGY NE MARADJON LE A BLOG TARTALMAIRÓL!

(A képekre kattintva olvashatja cikkeinket)

„Kiemelten lényeges, hogy odafigyeljünk a hallgatóinkra“

Az ELTE BTK Néprajzi Intézetében Mohay Tamást Bárth Dániel váltja az intézetigazgatói székben. Vajon gondolt-e diákként arra, hogy ő is intézetigazgató lehet egyszer? Milyen jövőképet lát az alap- és mesterszak, illetve a doktori képzés előtt? Milyen egyetemi nehézségekkel kell szembenéznie a jelenkori válságidőszak közepette? Interjúnkból kiderül! Bárth Dánielt Bobák Szilvia doktorhallgatónk kérdezte.


 

A II. kerületből a vietnámi hegyvidékre: Vargyas Gábor írógép-története

Milyen út vezet a II. kerületi Bimbó útról egy vietnámi hegyvidéki törzshöz? Mi köze van a gépírásnak a maláriás megbetegedéshez? Vargyas Gábor etnológus professzor kalandos történetei segítenek eligazodni az élet zegzugos dzsungelében, ahol lépten-nyomon belebotlunk az írás rejtelmeibe. A cikk végigköveti a szerző egy bizonyos írógéphez kötődő emlékeit a gyermekkori élményektől kezdve az első gépelt szakdolgozaton át egészen a géptől való végső elbúcsúzás pillanatáig. Végül arra is fény derül, miként került Hanoiba Kató néni Underwood írógépe.


 

Szarvasbogarak a PhD-képzésben – A gyerekvállalás sajátos kihívásai a tudományos pályára készülő nők számára

A biológiai és társadalmi nemek kérdése körül kibontakozó parázs viták egyik sarokpontja az a tény, hogy a tudomány jelen állása szerint gyereket kihordani és megszülni csak női reprodukciós szervekkel lehetséges. Az utód további nevelésével kapcsolatban már közel sincs teljes konszenzus, ugyanakkor a társadalmi munkamegosztás rendszerében a gyereknevelés még mindig elsősorban a nőknek rendelt kötelesség – ezt priorizálja a családtámogatási rendszerünk is, ha csak a mocskos anyagiakat említjük. De mit tehet az, aki nem csupán méhének gyümölcsével, hanem briliáns tudományos eredményekkel is szeretné támogatni országát? Támogatja-e őt országa ebben a törekvésében? Támogatja-e az új rendszerű doktori képzés saját doktorandáit mind szellemi, mind biológiai termékenységük kibontakoztatásában? Leichter Lilla doktori hallgatóként, “szarvasbogárként”, hamarosan két kislány édesanyjaként erre kereste a választ.


 

Néprajzkutatók levéltárakban, néprajzkutatók terepen

Előadás, kvíz, videópremier és táncház – sem programokból, sem érdeklődőkből nem volt hiány a Néprajzi Intézet termeiben a 2022-es Kutatók éjszakáján. A „Néprajzkutatók levéltárakban, néprajzkutatók terepen” téma köré szerveződő eseményeket és a vidám hangulatot fotós–videós beszámolóval idézzük fel.


 

„Mindennek lehet kulturális antropológiai megközelítése” – Fazekas Anna civil szakmában elhelyezkedő alumnánkkal beszélgettünk

Hogyan hasznosulhat a néprajzos szemléletmód a fesztiválszervezésben? Milyen utakon közvetíthetők a régmúlt értékei a mai ember számára? Megújult Alumni sorozatunkban olyan, az ELTE Néprajzi Intézetben végzett néprajzosokat kérdeztünk, akik nem az akadémiai világban helyezkedtek el, hanem valamilyen civil szakmában találták meg hivatásukat. Elsőként Fazekas Annával, a Hangvető rendezvényszervező csapat projektvezetőjével készítettünk interjút. Vajon hogyan hasznosítható a néprajzos tudás egy világzenei cégnél? Milyen tapasztalatoknak veszi leginkább hasznát Anna a színfalak mögött? Kinek ajánlja a néprajz szakot?


 

„Lopom-lopom a szőlőt, elaludt a pásztor“

Az ősz beköszöntének, így a szüret eljöttének alkalmából összeállítottunk egy kvízt, melynek segítségével néprajzi tudását tesztelheti! Először töltse ki a kvízt a cikk elején található linken, majd olvassa el cikkünket, melyben nem csak a kérdésekre adott válaszokat fejtjük ki jobban, de archív fotókat és videót is hoztunk a Néprajzi Múzeum fotótárának jóvoltából!


 

Programajánló