2022. karácsonyi hírlevél

2022.12.24.
2022. karácsonyi hírlevél

Kik vagyunk mi?

ALAPSZAKOS, MESTERSZAKOS, DOKTORHALLGATÓK ÉS OKTATÓK ÁLLTAK ÖSSZE,
HOGY HÉTRŐL HÉTRE MEGOSSZÁK A NAGYVILÁGGAL, MILYEN A NÉPRAJZI INTÉZET ÉLETE.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

NINCS FACEBOOKJA? IRATKOZZON FEL HAVI HÍRLEVELÜNKRE, HOGY NE MARADJON LE A BLOG TARTALMAIRÓL!

(A képekre kattintva olvashatja cikkeinket)

 

Harmincperces írások, avagy "van időm olvasni, amíg rotyog a halászlé"

Idén Bali Jánossal a megváltozott karácsonyi rítusok világáról beszélgetett Bobák Szilvia és Ilyefalvi Emese, 2021-ben pedig Kisbán Esztert kérdeztük a karácsonyi vacsora történetéről.

Miért nem boldogok az emberek karácsonykor? Nevezhető-e a szeretet ünnepe globális fogyasztási rítusnak? Az egységesítő globalizáció hatására eltűnhetnek-e teljesen a lokális karácsonyi szokások? Bali János tanár úr vezet be minket a megváltozott karácsonyi rítusok világába a lundi iskola módszertanából kiindulva. Bobák Szilvia és Ilyefalvi Emese interjúja.


Húszperces írások, avagy "szusszanok egyet a bejgli után" 

Olosz Katalin nemrégiben megjelent írásának középpontjában a karácsonyi angyal áll. 

Hogyan várták a negyvenes évek végén Erdélyben az Angyal karácsonyi leveleit? Miként kerül közeli kapcsolatba egy kisgyerek az írógéppel? Mennyire határozta meg az értelmiségi pályát a gépírás a múlt században? Olosz Katalin írása feleleveníti gyermekkora első írógéppel írt leveleit, korai találkozásait a gépírás rejtelmeivel, valamint egy hosszú kutatói pálya tapasztalatait az írógépek használata tükrében. A cikkből fény derül a tudományos dolgozatok gépeltetésének nehézségeire, valamint a román rendőrség szamizdatterjesztés-ellenes intézkedéseire is.

 

Tízperces írások, avagy "most szóltak a rokonok, hogy késnek egy kicsit"

A könnyed műfajok kedvelőit sem hagyjuk tartalom nélkül a szünetben. Peták Imola "kvízmester" alumnánk idén is összeállított egy néprajzos tudáspróbát, mellyel ön is tesztelheti tudását. Képnézegető cikkeinkben pedig a Néprajzi Múzeum és a Fortepan jóvoltából böngészhet a jelenkorból kiszakító képek és hozzá tartozó szakirodalmi idézetek között. 


Karácsonyi archívumi képek – Ezek az ételek kerültek eleink karácsonyi asztalára

A karácsonyi szokások meghatározó elemei a karácsonyi asztalhoz és az arra helyezett, ott elfogyasztott ételekhez és eszközökhöz köthető hiedelmek és babonák. A jellegzetes karácsonyesti fogásokat különböző alkalmi ételek, csemegék egészítették ki, mint például a fokhagyma, az alma és a dió. Jellegzetesnek számítottak a különböző főtt, sült és “öntött” tészták, kiváltképp a mákkal ízesítettek, és sok hiedelem kötődött a kenyérfogyasztáshoz is. Facebook-oldalunkon is publikált karácsonyi képnézegetőnkkel a karácsonyi asztal ételeit és a hozzájuk fűződő hiedelmeket jártuk körül.


BÚÉK! Szilveszteri képnézegető

Az óév utolsó napjai és az újév első napi kiemelt jelentőségűek néprajzi szempontból. Az ünnepi szokások közül a legelterjedtebbek a téltemetési, télkiverési szokások, melyek leggyakrabban a fiatalok zajkeltésével jár. De számos szerelmi, idő- vagy haláljóslás is kapcsolódik az időszakhoz. Szilveszteri válogatásunkkal kívánunk sikerekben gazdag új évet kedves olvasóinknak!