2022. augusztusi hírlevél

2022.08.01.
2022. augusztusi hírlevél

Kik vagyunk mi?

ALAPSZAKOS, MESTERSZAKOS, DOKTORHALLGATÓK ÉS OKTATÓK ÁLLTAK ÖSSZE,
HOGY HÉTRŐL HÉTRE MEGOSSZÁK A NAGYVILÁGGAL, MILYEN A NÉPRAJZI INTÉZET ÉLETE.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

NINCS FACEBOOKJA? IRATKOZZON FEL HAVI HÍRLEVELÜNKRE, HOGY NE MARADJON LE A BLOG TARTALMAIRÓL!

(A képekre kattintva olvashatja cikkeinket)

 

Nagypapa-etnográfia

  

 

Peták Imola végzős hallgatónk kutatási tervét a 2021/22-es tanévben az Új Nemzeti Kiválósági Program támogatta. Kutatási témájának központi alakja saját dédapja, Peták István ózdi kántortanító naplója és levelezése. A baloldali képre kattintva Imola arról mesél, hogyan vált a padláson porosodó, családi örökségből digitálisan elérhető forrásanyag, a jobboldali kép alatt megbúvó cikk pedig arról, hogy hogyan hozott létre egy online elérhető bibliográfiát az I. és II. világháborús hadifogolynaplókból és memoárokból.

 


 

Komáromi Tünde kutatásai hazai terepen és a nagyvilágban

  

„Két választásom volt, vagy visszaveszem a sebességet, türelmesen leülök és várom, hogy mi akar nekem itt megmutatkozni, vagy nem lesz ebből semmi…”

Komáromi Tünde néprajzkutató, kulturális antropológus 2006 augusztusától több, mint egy évet töltött Oroszországban családjával a Halle-i Max Planck Szociálantropológiai Intézet posztdoktori ösztöndíjasaként. Kutatásának középpontjában a demonológia, megszállottság és exorcizmus állt, amelyet a kortárs ortodoxia keretein belül vizsgált. Posztszovjet realitásról, hazai és külföldi terepen végzett kutatások különbségeiről és módszertanáról, valamint a COVID-19 járvány alatt végzett terepmunkáról beszélgettünk.

 


 

Betűváltó

Hogyan kerül egy csehszlovák táskaírógép a Bakonyba? Miként alakítja egy intézmény tárgyi felszereltsége a kutató pályáját? Gráfik Imre etnográfus, muzeológus kacskaringós pályaívét az olvasók ezúttal az írógépek, a notebookok és a személyi számítógépek cserélődésének csomópontjain keresztül ismerhetik meg. A cikk végén pedig megcáfoljuk a közismert tényt, miszerint tudományos munkát kizárólag macskával a billentyűzeten lehet elkészíteni.

 


 

Szakmai kirándulás

Az erdélyi falvak vagy az alföldi puszta romantikáját mindenki ismeri, de milyen szakmai ínyencségeket tartogat a néprajzosok számára házunk tája, Pest megye? Milyen a helytörténet egy fővárosi agglomerációs kisvárosban, és milyen a szőlőhegy, ami csak domb? Üllőn és Monoron jártunk szakmai kiránduláson a néprajzos hallgatókkal 2022. május 13-án, Bali János tanár úr szervezésével. A programban szerepelt múzeumlátogatás, pincesor-túra és természetesen borkóstoló is.